Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2012

Ανάπτυξη Παιδιού

Οι πληροφορίες - γνώσεις που ακολουθούν δεν υποκαθιστούν με κανένα τρόπο τις τακτικές επισκέψεις στον Παιδίατρο ο οποίος παρακολουθεί τη φυσιολογική ανάπτυξη ενός παιδιού (Νεογέννητο, βρέφος, μωρό, παιδί, έφηβος). Κάθε παιδί είναι ένα ξεχωριστό άτομο. Δε μοιάζει με κανένα άλλο. Η ανάπτυξη του παιδιού δεν μπαίνει σε αυστηρά χρονικά όρια. Μπορεί ένα παιδί να υστερεί λίγο στην ανάπτυξη του λόγου αλλά να είναι πιο μπροστά όσον αφορά την κινητικότητα ή το αντίθετο. Αν όμως απασχολεί τους γονείς οτιδήποτε σχετικά με τη φυσιολογική ανάπτυξη ενός παιδιού, πρέπει αμέσως να συμβουλευτούν τον παιδίατρο.

Κινητικότητα - Νεογέννητο μωρό
1. Όταν το νεογέννητο μωρό είναι μπρούμυτα, το πρόσωπο είναι γυρισμένο στο πλάι, τα πόδια είναι μαζεμένα στην κοιλιά και έχει το κωλαράκι ανυψωμένο. Στο τέλος του πρώτου μήνα σηκώνει το κεφάλι πάνω από το κρεβάτι.
2. Τα δάχτυλα των χεριών ενός νεογέννητου μωρού είναι συνήθως κλειστά.
3. Γυρίζει το κεφάλι δεξιά - αριστερά.
4. Τα πόδια του νεογέννητου παιδιού δεν μπορούν να σηκώσουν βάρος.

Κοινωνικότητα, Αντίληψη - Νεογέννητο μωρό
1. Το νεογέννητο μωρό προτιμά τα ανθρώπινα πρόσωπα, όμως δεν προσηλώνει το βλέμμα.
2. Τέλος του πρώτου μήνα το νεογέννητο μωρό προσηλώνει τα μάτια στην μητέρα, όταν αυτή του μιλά.

Ακοή, Ομιλία - Νεογέννητο μωρό
1. Ανοιγοκλείνει τα βλέφαρα όταν ακούει έντονους θορύβους.
2. Το νεογέννητο μωρό τρομάζει με δυνατό θόρυβο.
3. Ξυπνά με τους πολύ δυνατούς θορύβους.

Χρήσιμες συμβουλές προς γονείς
• Γονείς, μιλάτε όσο περισσότερο μπορείτε στο νεογέννητο μωρό. Η ανάπτυξη ενός νεογέννητου μωρού έχει άμεση σχέση με τα ερεθίσματα που παίρνει από το περιβάλλον. Ένα απλό χάδι δίνει τα κατάλληλα ερεθίσματα στον εγκέφαλο του νεογέννητου μωρού.
• Ελέγχετε το μωρό κάθε φορά που είναι ανήσυχο. Μήπως κρυώνει, είναι βρεγμένο, πεινά ή απλά κλαίει γιατί χρειάζεται την αγκαλιά σας.
• Για να μπορέσετε να δώσετε όσα περισσότερα γίνεται στο μωρό, εξασφαλίστε πρώτα τη δική σας ξεκούραση. Κατεβάστε το τηλέφωνο όταν το μωρό κοιμηθεί και ξεκουραστείτε. Πηγαίνετε μια βόλτα με το νεογέννητο μωρό.


www.paidiatros.gr